Az animék végtelen világa

2011. március 20. 11:27 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 10.nap

Magasabb sugárzási értéket mértek Tajvanon a japán borsóban

"Emelkedett radioaktív sugárzási értéket mértek Tajvanon egy Japánból érkezett borsószállítmányban, de ez még nem káros az egészségre. Japán tisztségviselők korábban közölték, hogy radioaktív sugárzást mértek a katasztrófában megrongálódott fukusimai atomerőmű környékén termelt spenótban és tejben, azonban ez sem jelent veszélyt az egészségre.

Folytatják a sérült fukusimai erőmű locsolását

A japán atombiztonsági hivatal szerint tovább locsolják a megsérült fukusimai atomerőművet, hogy elkerüljék a sugárzó fűtőanyag felrobbanását. Tizenhárom órán át öntözték az erőmű 3-as reaktorát, több mint kétezer tonna vizet használtak el a tűzoltók szerint.

Egy idős asszony és egy fiatal fiú a túlélő

A Kjodo japán hírügynökség gyorshírben jelentette, hogy a romok alól egy nyolcvanéves nőt és egy tizenhat éves fiút mentettek ki, további részleteket egyelőre nem közöltek.

A kormány bezárná a Fukusima-1 atomerőművet

Nem használják többé a Fukusima-1 atomerőművet, amelynek reaktroaiban a természeti katasztrófa után sorozatos balesetek történtek - jelentette be a kormányszóvivő. Edano Junio szerint az erőmű nincs olyan állapotban. A szóvivő hozzátette ugyanakkor, hogy a döntés nemcsak az állami hatóságra tartozik, hanem a létesítményt működtető cégre is.

Folyamatosan csökken a sugárzás az erőműnél

Sikeresen helyreállították az áramszolgáltatást vasárnap a földrengésben és cunamiban megsérült japán atomerőmű kettes számú reaktoránál - jelentette a japán sajtó. Az erőművet üzemelő cég így megkezdheti a kettős természeti katasztrófában megsérült hűtőrendszer beindítását.

A cég munkatársai először az irányítóterem világítását próbálják meg bekapcsolni, majd azokat a berendezéseket, amelyek a reaktorban lévő nyomást, hőmérsékletet és radioaktivitást mérik - írta a Japan Times című japán lap. Ha ez mind sikeres lesz, megkezdhetik magának a hűtőrendszernek a beindítását, feltéve, hogy a rendszer egyes elemei nem váltak működésképtelenné.

Közben az erőműnél folyamatosan csökkent a radioaktív sugárzás mértéke, míg a hűtőmedencék vize száz Celsius-fok alá csökkent az összes reaktorban.

Nőtt a halottak száma

A legfrissebb rendőrségi adatok szerint több mint nyolcezer ember halt meg a természeti katasztrófában, és több mint 12 ezret még keresnek - írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább nő. A Kjodo hírügynökség idézett egy Mijagi prefektúrában dolgozó rendőrfőnököt, aki szerint csak ott tizenötezren vesztették életüket."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!
2011. március 19. 11:56 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 9.nap

Javulás a kritikus reaktornál

"A japán kormány közlése szerint javulás mutatkozik a fukusimai atomerőmű 3. számú reaktorában. "Úgy véljük, hogy a helyzet stabilizálódott" - jelentette ki Edano Jukio kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a kívülről végrehajtott hűtési akció hatásosnak bizonyult. Ennek nyomán ugyanis növekedett a reaktorban található víz mennyisége. Kitadzsava Tosimi védelmi miniszter arról tájékoztatta a tárca vezetőségének tanácskozását, hogy a 3. számú reaktorban változatlanul "rendkívül bonyolult" a helyzet. A nap folyamán speciális technika segítségével 1260 tonna tengervizet juttatnak a reaktort körülvevő épületbe. Az alkalmazott technika lehetővé teszi, hogy napi 24 órán keresztül jusson be hűtővíz az atomerőmű legkritikusabbnak tekintett 3. számú blokkjába.

Újabb nagy erejű földrengés Fukusima közelében

Újabb nagy erejű földrengés Japánban, egyelőre nem rendeltek el cunami-riadót - írja a BBC. Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkezet hír. A hírek szerint a rengés ereje a Richter-skálán elérte a 6.1-es szintet. A földrengés epicentruma közel van az atomkatasztrófa szélén egyensúlyozó fukusimai erőműhöz.

Rekordelmozdulás

A Mijagi prefektúrában található Osika partjai a kutatók szerint 5,3 métert mozdultak el oldalirányban, és 1,2 métert lefelé a múlt pénteki földrengés után. Mindkét érték rekord a Kjodo hírügynökség jelentése szerint.

Hatból két reaktornál van áram

A japán hatóságok bejelentették, hogy a fukusimai atomerőmű hat reaktorából kettőben helyreállt az áramszolgáltatás - írja a BBC. Az áramszolgáltatás elengedhetetlen feltétele, hogy hatékonyan hűthessék a reaktorokat.

Több mint hétezer halott

A japán rendőrség tájékoztatása szerint a múlt pénteki katasztrófa halálos áldozatainak száma 7348, közel 11 ezer embert tartanak nyílván eltűntként - írja a CNN."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!
2011. március 18. 16:49 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 8.nap

Ötös szintre emelték a fukusimai baleset besorolását

"A japán atombiztonsági hivatal közlése szerint 4-esről 5-ös szintre emelték a fukusimai 1-es, 2-es és 3-as reaktorban történt balesetek besorolását 7-es skálán, és 3-as szintű volt a baleset a 4-es reaktorban - írta a Reuters. A hétfokú skálán 7-es besorolása volt a csernobili katasztrófának. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése szerint péntektől folyamatosan mérik a sugárzás szintjét Tokióban - írta a BBC.

ING: Drágítja az energiahordozókat a japán katasztrófa

Az ING Investment Management elemzése szerint a katasztrófa sújtotta térség Japán GDP-jének 5-7 százalékát adja, ezért a katasztrófa jelentős gazdasági következményekkel jár. Ugyanakkor a helyreállítási munkálatok hozzájárulhatnak a későbbi gyorsabb növekedéshez.

Mivel Japán energiafelhasználását 85 százalékban importból fedezi, s nagyban függ az atomenergiától, az energiapiacra is komoly hatása lesz a katasztrófának. A régióban található 2 atomerőmű a teljes atomenergia termelés 20 százalékáért, és teljes termelés 6 százalékáért felelős. Japán nagyrészt importálja a nyersanyagait, amelyek az áramtermelést kompenzálják, ezért ez "szükségképpen az energiahordozók áremelkedését okozza majd."

Szombat reggelre lehet áram a 4-es reaktorban

Az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat bejelentette, hogy szombat reggelre állhat helyre az elektromos rendszer a 4-es reaktorban. A rendszer helyreállása szükséges a hűtőrendszer beindításához is.

Tízmillió forint értékű segélyt küld hazánk

Tízmillió forint értékű gyorssegélyt küld a magyar Külügyminisztérium Japánnak, az adomány a japán kormány által összeállított igénylistának megfelelően vízből és tartós élelmiszerből áll. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója szerint magyar műszaki mentőcsapatok indulhatnak Japánba, amennyiben a szigetország kormánya igényt tart segítségükre. Hozzátette, szükség esetén magyar nukleáris szakértők is Japánba utazhatnak.

Közel hétezer halott

Egy héttel a Japánt sújtó természeti katasztrófa után 6911-re növekedett a halottak száma, több mint 10 ezer embert nem találnak, 370 ezer embere otthona pusztult el, őket 2100 átmeneti szállásra helyezték el - közölte a Kjodo hírügynökség. A statisztikák szerint a múlt heti földrengés és cunami volt a legsúlyosabb következményekkel járó katasztrófa az elmúlt tizenöt évben a szigetországban. Az 1995-ös hansini rengés következtében 6434-en vesztették életüket."

A radioaktív por elérte Amerikát

A fukusimai erőműből származó radioaktív por elérte az Egyesült Államokat - írja a BBC. Kaliforniában kutatók mutatták ki a nukleáris részecskék jelenlétét a levegőben, de elmondásuk szerint a radioaktív por mennyiség elenyésző, és jóval az emberre veszélyes tartomány alatt van.

Találtunk egy érdekes oldalt, ahol képekkel illusztrálják a katasztrófa környezetre gyakorolt hatását, és pusztítás mértékét egyes területen. A link a következő:www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!
2011. március 17. 18:20 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 7.nap

Felére csökkent a sugárzás az erőműben

"Az utóbbi tizenkét órában mérséklődött a surgárzás a fukusimai atomerőműben" - írja a BBC Tetsuo Ohmurára, a japán nukleáris ügynökség egyik szakértőjére hivatkozva. Ohmura a Reutersnek azt mondta: a szerda délutáni 752 microsievertről csütörtök hajnalra 338-ra csökkent a sugárzás mértéke. Hozzátette: ez meghaladja a normális értéket, de nem veszélyes.

Helikopterekből öntöttek vizet a reaktorra

A japán hadsereg helikopterei nagy mennyiségű vizet zúdítottak a katasztrofális helyzetbe került fukusimai atomerőmű két reaktorára, hogy így próbálják hűteni az ottani fűtőrudakat.

Délutánra helyreállhat az áramellátás

A Kjodo japán hírügynökség szerint délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása. Ez a múlt pénteki földrengés, majd cunami miatt szűnt meg. Ha újra lesz áram, akkor a szakértők szerint be lehet indítani a szivattyúkat, amelyek a reaktorokat és a fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencéket vízzel töltik fel, és ezzel lehűtik.

Százezer épület rongálódott meg

A japán katasztrófavédelmi központ szerint legalább százezer épület rongálódott meg vagy ment teljesen tönkre a pénteken történt földrengés és cunami miatt - írja a BBC.

Francia segítség

Franciaország radioaktív sugárzás elleni védőfelszereléseket és mintegy 95 tonna bórvegyületet indított útnak Japánba - közölte a francia ipari miniszter. A francia Areva atomenergia csoport segélyszállítmánya egyebek közt 3 ezer védőmaszkot, 10 ezer védőruhát és 20 ezer pár védőkesztyűt is tartalmaz. A francia hatóságok azt is jelezték, hogy Franciaország vállalja olyan japánok gyógykezelését, akik sugárfertőzést kaptak.

Veszélyes mértékű sugárzás

A tokiói elektromos művek sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a fukusimai erőmű környékén óránként 3750 millisievertre nőtt a sugárzás - írja a Guardian. A lap egyik szakértője szerint ez már kifejezetten veszélyes értéknek számít.

Nincs szükség pénzügyi segítségre

Japánnak megvan a pénzügyi kapacitása rá, hogy kielégítse a pusztító földrengés következtében felmerülő humanitárius és infrastrukturális igényeket, közölte a Nemzetközi Valutaalap szóvivője csütörtökön. Caroline Atkinson úgy fogalmazott, Japán számára most a legfontosabb, hogy az újjáépítésre és gazdaságának felvirágoztatására fókuszáljon, adta hírül a Reuters.

Japánba megy a NAÜ vezetője

A katasztrófa sújtotta szigetországba utazik Yukiya Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljon. Gépre szállása előtt azt üzente a japán népnek, hogy nagyon komoly baleset történt, Japán azonban nincs egyedül, a nemzetközi közösség az ország mellett áll.

 

Nem romlott a helyzet Fukusimában

A helyzet Fukusimában továbbra is nagyon komoly, de nem romlott jelentősen szerda óta, közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a városban történt erőműrobbanással kapcsolatban.

Több mint ötezer halott

Meghaladja az ötezret a Japánt sújtó múlt heti földrengés és cunami azonosított halálos áldozatainak száma - közölte a szigetország rendőrsége. A legújabb összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606."

"Péntek óta nem ittak vizet Szendaiban

Az ivóvíz utánpótlása jelenleg nagyobb problémát jelent az élelmiszerénél Szendaiban a Save the Children humanitárius szervezet Japánban tartózkodó munkatársa szerint - olvasható a BBC-n. Ian Woolverton szerint több szendai szülő is azt mondta neki, péntek óta nem ittak vizet gyermekeik. Woolverton szerint az élelmiszerellátás jól működik."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!
2011. március 16. 19:26 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 6.nap

Megrongálódott a védőépület

"Valószínűleg megrongálódott a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete. A japán kormány szóvivője szerint "a legvalószínűbb forgatókönyv", hogy gőz szivárgott ki a reaktor belsejéből. Előzőleg tévéfelvételeken látni lehetett, hogy sűrű fehér füstoszlop emelkedik az égbolt felé az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőmű 3-as reaktorblokkjából.

A sugárzás miatt hazaküldték a fukusimai erőmű dolgozóit

Rövid időre ezer millisievertre emelkedett a radioaktív sugárzás szintje a fukusimai erőműnél, ezért a dolgozóknak átmenetileg el kellett hagyniuk a komplexumot - közölte a Japán kormány szóvivője. Ez a dózis még nem halálos, de egy adagban rosszullétet okoz. Hírek szerint a 4-es reaktorban viszont olyan nagy a radioaktív sugárzás, hogy senkit nem engednek be oda. Egyelőre nem tervezik újabb lakóövezetek kiürítését. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket. Az erőműtől legfeljebb 30 kilométeres távolságban lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, és tartsák csukva az ajtókat és az ablakokat.

Elhalasztják a választásokat

A japán kormány bejelentette, hogy az áprilisra kiírt választásokat legalább két hónappal elhalasztja a földrengés és a cunami által leginkább sújtott térségekben - írja a BBC. A tokiói tőzsde a keddi nagy visszaesés után közel hatszázalékos emelkedéssel nyitott.

Tíz utórengés egy nap alatt

Szerdán tíz utórengést észlelt  az amerikai geológiai intézet a Japán északkeleti részét roma döntő pénteki, Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengést követően. A földmozgások közül a helyi idő szerint kora délután történt 6-os erősségű volt a legnagyobb, de egyik sem volt gyengébb 5-ösnél.

 

"Mindannyian jól vagyunk"

Egy Amerikában élő japán diák a YouTube videomegosztó oldalon keresztül tudta meg, hogy életben van a családja - írja a CNN. Akiko Kosaka családja a cunami által leginkább sújtott Mijagi prefektúrában él, a hírek szerint falujukat szinte teljesen elsodorta a víz, a lakosok felét nem találják. A lány saját bevallása szerint már lemondott arról, hogy családja életben lehet, azonban vasárnap a YouTube videomegosztóra feltöltött videón meglátta a húgát, amint a házuk előtt állva egy "mindannyian jól vagyunk" feliratú táblát tartott a magasba. A videóból kiderült az is, hogy a környéken egyetlen ház maradt épen, a lány családjáé.

A sugárzásos pletykák megállítását kéri a WHO

Nincs bizonyíték arra, hogy jelentős mennyiségű radioaktív anyag került volna a környezetbe a fukusimai atomerőműből - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet felszólította a kormányokat és a közvéleményt, hogy állják útját az Ázsiát fenyegető radioaktív felhőről szóló pletykáknak.

Elmarad a tokiói animevásár

A pénteki földrengés miatt elmarad a március végére tervezett nemzetközi animekiállítás és -vásár Tokióban - közölték a rendezvény honlapján. Ez a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye, a tavalyira több mint 130 ezer ember volt kíváncsi.

1,6 millió otthon víz nélkül

A japán köztévé, az NHK szerint 1,6 millió lakás maradt vízszolgáltatás nélkül a földrengés miatt az ország északkeleti részén. A legsúlyosabban érintett térségekbe több mint 300 lajtos kocsit küldenek.

Közel félmillióan otthon nélkül

Körülbelül 450 ezer ember maradt otthon nélkül a pénteki fölrengés és cunami miatt Japánban, számukra eddig 2600 helyszínen hoztak létre átmeneti szállást - jelentette a Japan Times a Kjodo hírügynökségre hivatkozva. Ivate, Mijagi és Fukusima prefektúrákban összesen 32 800 átmeneti szálláshelyet igyekeznek létesíteni.

 

Havazás és hideg nehezíti a mentést

Télies időjárás nehezíti a mentési munkákat és a túlélők sorsát Japánban. A helyi meteorológiai szolgálat szerint kitart a hideg, mínusz öt Celsius-fokos hőmérsékletet és havazást jósolnak a következő napokra a szigetország földrengés sújtotta térségében, ahol kevés az élelem, nincs áram és vezetékes víz, illetve fogytán van az üzemanyag is.

Forrás: Reuters/Damir Sagolj


Egy perc némaság az EP-ben

Egyperces csenddel tisztelegtek az Európai Parlamentben a pénteki japán földrengés áldozatai előtt. "Az Európai Parlament nevében szeretném együttérzésünket kifejezni az áldozatok családjai és az egész japán nemzet felé" - közölte Jerzy Buzek, az lengyel EP-elnöke.

Több mint négyezer halott

A legfrissebb, szerda délutáni hivatalos adatok szerint 4164 halottja van a pénteki japán földrengésnek és az azt követő szökőárnak. A japán katasztrófavédelem 7843-ra teszi az eltűntek, és 2218-ra a sérültek számát - jelentette a CNN."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!
2011. március 15. 20:16 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 5.nap

Újabb robbanás az erőműben

"Tűz ütött ki a japán fővárostól északra fekvő Fukusima atomerőmű egyik reaktorában, és az erőmű körzetében jelentősen megnőtt a sugárzás - jelentette be japán kormányfő. A tüzet eloltották. Kan Naoto fölszólította az atomerőmű 30 kilométeres sugarában élőket, hogy maradjanak otthon, és zárkózzanak be. A hírek szerint robbanás következtében gyulladt ki a 4-es reaktor. Edano Jukio, a kabinet főtitkára, kormányszóvivő azt mondta, az egészségre káros a sugárzás szintje az erőműnél, és a szivárgás miatt egyre növekszik.

Pánik Tokióban

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat. A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal. A sugárzás pánikot keltett Tokióban. Több külföldi nagykövetség is felszólította alkalmazottait és a Japánban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el a sugárfertőzött országrészeket, ami leginkább azt jelenti, hogy Tokióból ideiglenesen utazzanak vidékre.

Két túlélő

Ivate prefektúrában a mentők élve találtak egy hetvenéves nőt a víz által elsodort házában, amely ép maradt. Az asszony eszméleténél volt, de a teste lehűlt. Egy férfit - akinek korát a hatóságok nem közölték -, a Mijagi prefektúrában lévő Isimaki városának romjai alatt találtak meg élve.

Sugárfertőtlenítést végeztek huszonhárom emberen

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közölte, Japánban százötven emberen végeztek sugárteszteket, és huszonhármójukon sugárfertőtlenítést végeztek - jelentette a Reuters.

 Beindulhat a nukleáris reakció

Súlyosnak nevezte a fukusimai helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) atomenergia-ügyi ügynökségének igazgatója. Luis Echavarri egy spanyol rádiónak elmondta, hogy az egyik reaktornál olyan problémák vannak, amelyek repedést okozhattak, lehetővé téve a sugárszennyezés kijutását. Egy atombiztonsági tisztségviselő a japán gazdasági minisztériumból közölte, elképzelhető, hogy forrásban van annak a tartálynak a vize, amelyben kiégett üzemanyagrudakat tárolnak, és kedden már egyszer meggyulladt, de a tüzet eloltották. Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció.

A sugárzás tízszerese a természetesnek

A Tokiótól száz kilométerre északra lévő Maebasi városban a sugárzási szint elérte a természetes tízszeresét - közölték a japán hatóságok. Tokióban viszont továbbra is minimális a növekmény. "Minden meteorológiai körülmény szerencsésen alakul, a szennyeződés nem Japán belseje, és nem is bármely más ország felé tart" - mondta genfi sajtóértekezletén a Meteorológiai Világszervezet vezetője.

Újabb földrengés

A hétfokú japán skálán mérve hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra. A pénteki, pusztító erejű földrengés a japán fővárostól északkeletre volt. Az új rengés központja Sizuoka prefektúrába esik.

"Tokió szellemvárossá vált"

"Tokió szellemvárossá vált" - írta egy angol nyelvű twitterező, akit a BBC idézett. "Nincs ember az utcán, még a szórakozónegyedekben sem. Hátborzongatóan csendes. De Tokió hihetetlen. Az áramkimaradások és a vonatközlekedés nehézségei ellenére nincsenek lázadások, fosztogatások, rablások" - írta.

 

Hivatalosan 3373 halott

A legfrissebb hivatalos adatok szerint több mint tízezer halottja és eltűntje van a Japán északkeleti részén történt földrengésnek, és az azt követő cunaminak - közölte a japán rendőrség. A jelenlegi hivatalos adatok szerint 3373 halálos áldozata van a katasztrófának, és 6746 embert eltűntként tartanak nyilván. A sérültek száma 1897 - közölte a japán rendőrség."

Újabb robbanás történhetett

Chris Hogg, a BBC tudósítója szerint állítólag negyedszerre is robbanást észleltek a fukusimai erőműben, ezúttal a 4-es reaktorban, ahol használt fűtőelemeket tároltak. Az üzemeltető energetikai vállalat, a TEPCO közleménye szerint a reaktor tetőszerkezete megrongálódott, de a létesítmény állapotát, illetve a sugárzás mértékét egyelőre csak vizsgálják.

Tűz a 4-es reaktorban

Tűz gyulladt a fukusimai atomerőmű 4-es reaktorblokkjában, amelyet a TEPCO munkatársai igyekeznek eloltani - értesült a Reuters.

Füst száll fel a 4-es reaktorból

A TEPCO megerősítette, hogy tűz ütött ki a fukusimai 4-es reaktorban, amelyből füst száll fel. A BBC riportere arról számolt be, hogy az 5-ös és 6-os reaktorok, amelyekben használt fűtőelemeket tárolnak, nagy valószínűséggel nem fognak túlhevülni.

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110311-foldrenges-es-cunami-japanban-percrol-percre.html

Szólj hozzá!
2011. március 14. 18:48 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 4.nap

Kétezer holttestet sodort partra a tenger Mijagi tartományban

"Két helyszínen, összesen kétezer holttestet találtak hétfőn a japán a fővárostól északra, a földrengés és szökőár sújtotta Mijagi kormányzóságban - jelentette a Kiodo japán hírügynökség. A tetemeket a tengerparton fedezték fel, feltehetően a víz sodorta őket oda. Ezzel jelentősen megnőtt a pénteki katasztrófa veszteségmérlege. Közép-európai idő szerint vasárnap estig 1597 halálos áldozatot azonosítottak, és 1481 eltűntet tartottak nyilván. Ebben nincs benne az a legalább kétszáz, de legfeljebb 300 ember, akik Mijagi prefektúra székhelyén, Szendaiban vesztették életüket, de akiknek a holttestéhez egyelőre nem fértek hozzá a mentők. Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.

Több millióan vannak víz, fűtés és élelem nélkül

Japán északkeleti partvidékén most már harmadik napja több millióan vannak víz, élelmiszer vagy fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Kétmillió háztartásban továbbra sincs áram, és az embereknek négy-öt órát kell sorban állniuk, hogy üzemanyaghoz jussanak. A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék mentést.
 

A városon át sodorta egy férfi házát a cunami

Egy hatvanéves férfi a csodával határos módon élte túl a cunamit - jelentette a BBC tudósítója. A férfit a saját háza tetejéről mentették ki, miután az épületet Szendai városán át egészen a kikötőig sodorta a szökőár. Szendai kikötővárosában egyébként nagyon súlyos a helyzet, a város szinte járhatatlan, mert törmelékek és holttestek fekszenek szerte az utcákon.

Robbanás a fukisimai atomerőműben ma reggel

Forrás: Reuters/NTV

 

Aggasztó a helyzet a fukusimai reaktorban

Vészesen lecsökkent a hűtőfolyadék szintje a fukusimai atomerőműben. A sérült reaktor üzemeltetői szerint a hűtőfolyadék elpárolgott, ezért a cég nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a nyomás miatt összeomolhat a reaktor.

Félmillióan hagyták el otthonukat

A japán Kyodo hírügynökség jelentése szerint eddig több mint félmillió embernek kellett elhagynia otthonát a katasztrófa sújtotta térségekben. Több millióan vannak, akik már a harmadik éjszakát töltik víz, élelem vagy fűtés nélkül a fagypont közeli időjárásban.
 

Egyre nagyobb az esélye egy harmadik robbanásnak a Fukusima-1-ben

Fűtőelemek teljesen szárazra kerültek a Fukusima-1 atomerőműben, ahol eddig már két robbanás volt, a legutóbbi ma reggel. A japán katasztrófában megrongálódott atomerőműben a technikusok hétfőn újabb kísérletet tettek a 2. reaktorblokk hűtésére, és már 30 centiméter magasan vezettek be tengervizet a fűtőelemekre. A fűtőelemek ebben a reaktorban a Kyodo hírügynökség szerint teljesen szárazra kerültek, ami azt jelenti, hogy már nem lehet tovább hűteni őket. Emiatt jelentősen megnőtt a veszélye annak, hogy a fűtőelemek megolvadnak, és egy újabb, harmadik robbanás következik be az erőműben.

A fukusimai 2-es reaktoron a japán tudósok figyelme

"Az 1-es és 3-as reaktort legalább valamennyire stabilizálták eddig a pillanatig" - mondta a japán Nukleáris és Ipari Ügynökség hivatalnoka a fukushimai erőműről hozzátéve, hogy "minden erőnket és figyelmünket a 2-es reaktorra fordítjuk". A 2-es reaktor fűtőelemei szárazra kerültek, vagyis nem hűti már víz őket, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy megolvadnak és robbanást idéznek elő.

Pillanatnyi kárlista a katasztrófáról

Egy hozzávetőleges, pillanatnyi kárlistát állított össze a japán Vöröskereszt, amely a fontos szerepet tölt be a jól szervezett mentési munkálatokban. A listát a brit Vöröskereszt munkatársa bocsátotta a lap rendelkezésére.

- 2000 regisztrált elhunyt
- további 10 000 fő vélhetően elhunyt
- 2000 sérült
- 530 000 kitelepített
- 24 000 ember elzárva a külvilágtól
- 1,2 millió háztartás áram nélkül
- 1,4 millió háztartás vízszolgáltatás nélkül
- 4700 összedől ház
- 50 000 megrongálódott ház
- 582 elzárt út
- 32 összedőlt híd.

Forrás: www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110311-foldrenges-es-cunami-japanban-percrol-percre.html

Szólj hozzá!
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása