Az animék végtelen világa

2011. március 17. 18:20 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 7.nap

Felére csökkent a sugárzás az erőműben

"Az utóbbi tizenkét órában mérséklődött a surgárzás a fukusimai atomerőműben" - írja a BBC Tetsuo Ohmurára, a japán nukleáris ügynökség egyik szakértőjére hivatkozva. Ohmura a Reutersnek azt mondta: a szerda délutáni 752 microsievertről csütörtök hajnalra 338-ra csökkent a sugárzás mértéke. Hozzátette: ez meghaladja a normális értéket, de nem veszélyes.

Helikopterekből öntöttek vizet a reaktorra

A japán hadsereg helikopterei nagy mennyiségű vizet zúdítottak a katasztrofális helyzetbe került fukusimai atomerőmű két reaktorára, hogy így próbálják hűteni az ottani fűtőrudakat.

Délutánra helyreállhat az áramellátás

A Kjodo japán hírügynökség szerint délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása. Ez a múlt pénteki földrengés, majd cunami miatt szűnt meg. Ha újra lesz áram, akkor a szakértők szerint be lehet indítani a szivattyúkat, amelyek a reaktorokat és a fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencéket vízzel töltik fel, és ezzel lehűtik.

Százezer épület rongálódott meg

A japán katasztrófavédelmi központ szerint legalább százezer épület rongálódott meg vagy ment teljesen tönkre a pénteken történt földrengés és cunami miatt - írja a BBC.

Francia segítség

Franciaország radioaktív sugárzás elleni védőfelszereléseket és mintegy 95 tonna bórvegyületet indított útnak Japánba - közölte a francia ipari miniszter. A francia Areva atomenergia csoport segélyszállítmánya egyebek közt 3 ezer védőmaszkot, 10 ezer védőruhát és 20 ezer pár védőkesztyűt is tartalmaz. A francia hatóságok azt is jelezték, hogy Franciaország vállalja olyan japánok gyógykezelését, akik sugárfertőzést kaptak.

Veszélyes mértékű sugárzás

A tokiói elektromos művek sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a fukusimai erőmű környékén óránként 3750 millisievertre nőtt a sugárzás - írja a Guardian. A lap egyik szakértője szerint ez már kifejezetten veszélyes értéknek számít.

Nincs szükség pénzügyi segítségre

Japánnak megvan a pénzügyi kapacitása rá, hogy kielégítse a pusztító földrengés következtében felmerülő humanitárius és infrastrukturális igényeket, közölte a Nemzetközi Valutaalap szóvivője csütörtökön. Caroline Atkinson úgy fogalmazott, Japán számára most a legfontosabb, hogy az újjáépítésre és gazdaságának felvirágoztatására fókuszáljon, adta hírül a Reuters.

Japánba megy a NAÜ vezetője

A katasztrófa sújtotta szigetországba utazik Yukiya Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljon. Gépre szállása előtt azt üzente a japán népnek, hogy nagyon komoly baleset történt, Japán azonban nincs egyedül, a nemzetközi közösség az ország mellett áll.

 

Nem romlott a helyzet Fukusimában

A helyzet Fukusimában továbbra is nagyon komoly, de nem romlott jelentősen szerda óta, közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a városban történt erőműrobbanással kapcsolatban.

Több mint ötezer halott

Meghaladja az ötezret a Japánt sújtó múlt heti földrengés és cunami azonosított halálos áldozatainak száma - közölte a szigetország rendőrsége. A legújabb összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606."

"Péntek óta nem ittak vizet Szendaiban

Az ivóvíz utánpótlása jelenleg nagyobb problémát jelent az élelmiszerénél Szendaiban a Save the Children humanitárius szervezet Japánban tartózkodó munkatársa szerint - olvasható a BBC-n. Ian Woolverton szerint több szendai szülő is azt mondta neki, péntek óta nem ittak vizet gyermekeik. Woolverton szerint az élelmiszerellátás jól működik."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr102747986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása