Az animék végtelen világa

2011. március 18. 16:49 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 8.nap

Ötös szintre emelték a fukusimai baleset besorolását

"A japán atombiztonsági hivatal közlése szerint 4-esről 5-ös szintre emelték a fukusimai 1-es, 2-es és 3-as reaktorban történt balesetek besorolását 7-es skálán, és 3-as szintű volt a baleset a 4-es reaktorban - írta a Reuters. A hétfokú skálán 7-es besorolása volt a csernobili katasztrófának. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése szerint péntektől folyamatosan mérik a sugárzás szintjét Tokióban - írta a BBC.

ING: Drágítja az energiahordozókat a japán katasztrófa

Az ING Investment Management elemzése szerint a katasztrófa sújtotta térség Japán GDP-jének 5-7 százalékát adja, ezért a katasztrófa jelentős gazdasági következményekkel jár. Ugyanakkor a helyreállítási munkálatok hozzájárulhatnak a későbbi gyorsabb növekedéshez.

Mivel Japán energiafelhasználását 85 százalékban importból fedezi, s nagyban függ az atomenergiától, az energiapiacra is komoly hatása lesz a katasztrófának. A régióban található 2 atomerőmű a teljes atomenergia termelés 20 százalékáért, és teljes termelés 6 százalékáért felelős. Japán nagyrészt importálja a nyersanyagait, amelyek az áramtermelést kompenzálják, ezért ez "szükségképpen az energiahordozók áremelkedését okozza majd."

Szombat reggelre lehet áram a 4-es reaktorban

Az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat bejelentette, hogy szombat reggelre állhat helyre az elektromos rendszer a 4-es reaktorban. A rendszer helyreállása szükséges a hűtőrendszer beindításához is.

Tízmillió forint értékű segélyt küld hazánk

Tízmillió forint értékű gyorssegélyt küld a magyar Külügyminisztérium Japánnak, az adomány a japán kormány által összeállított igénylistának megfelelően vízből és tartós élelmiszerből áll. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója szerint magyar műszaki mentőcsapatok indulhatnak Japánba, amennyiben a szigetország kormánya igényt tart segítségükre. Hozzátette, szükség esetén magyar nukleáris szakértők is Japánba utazhatnak.

Közel hétezer halott

Egy héttel a Japánt sújtó természeti katasztrófa után 6911-re növekedett a halottak száma, több mint 10 ezer embert nem találnak, 370 ezer embere otthona pusztult el, őket 2100 átmeneti szállásra helyezték el - közölte a Kjodo hírügynökség. A statisztikák szerint a múlt heti földrengés és cunami volt a legsúlyosabb következményekkel járó katasztrófa az elmúlt tizenöt évben a szigetországban. Az 1995-ös hansini rengés következtében 6434-en vesztették életüket."

A radioaktív por elérte Amerikát

A fukusimai erőműből származó radioaktív por elérte az Egyesült Államokat - írja a BBC. Kaliforniában kutatók mutatták ki a nukleáris részecskék jelenlétét a levegőben, de elmondásuk szerint a radioaktív por mennyiség elenyésző, és jóval az emberre veszélyes tartomány alatt van.

Találtunk egy érdekes oldalt, ahol képekkel illusztrálják a katasztrófa környezetre gyakorolt hatását, és pusztítás mértékét egyes területen. A link a következő:www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr892750574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása