Az animék végtelen világa

2011. március 14. 18:48 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 4.nap

Kétezer holttestet sodort partra a tenger Mijagi tartományban

"Két helyszínen, összesen kétezer holttestet találtak hétfőn a japán a fővárostól északra, a földrengés és szökőár sújtotta Mijagi kormányzóságban - jelentette a Kiodo japán hírügynökség. A tetemeket a tengerparton fedezték fel, feltehetően a víz sodorta őket oda. Ezzel jelentősen megnőtt a pénteki katasztrófa veszteségmérlege. Közép-európai idő szerint vasárnap estig 1597 halálos áldozatot azonosítottak, és 1481 eltűntet tartottak nyilván. Ebben nincs benne az a legalább kétszáz, de legfeljebb 300 ember, akik Mijagi prefektúra székhelyén, Szendaiban vesztették életüket, de akiknek a holttestéhez egyelőre nem fértek hozzá a mentők. Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.

Több millióan vannak víz, fűtés és élelem nélkül

Japán északkeleti partvidékén most már harmadik napja több millióan vannak víz, élelmiszer vagy fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Kétmillió háztartásban továbbra sincs áram, és az embereknek négy-öt órát kell sorban állniuk, hogy üzemanyaghoz jussanak. A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék mentést.
 

A városon át sodorta egy férfi házát a cunami

Egy hatvanéves férfi a csodával határos módon élte túl a cunamit - jelentette a BBC tudósítója. A férfit a saját háza tetejéről mentették ki, miután az épületet Szendai városán át egészen a kikötőig sodorta a szökőár. Szendai kikötővárosában egyébként nagyon súlyos a helyzet, a város szinte járhatatlan, mert törmelékek és holttestek fekszenek szerte az utcákon.

Robbanás a fukisimai atomerőműben ma reggel

Forrás: Reuters/NTV

 

Aggasztó a helyzet a fukusimai reaktorban

Vészesen lecsökkent a hűtőfolyadék szintje a fukusimai atomerőműben. A sérült reaktor üzemeltetői szerint a hűtőfolyadék elpárolgott, ezért a cég nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a nyomás miatt összeomolhat a reaktor.

Félmillióan hagyták el otthonukat

A japán Kyodo hírügynökség jelentése szerint eddig több mint félmillió embernek kellett elhagynia otthonát a katasztrófa sújtotta térségekben. Több millióan vannak, akik már a harmadik éjszakát töltik víz, élelem vagy fűtés nélkül a fagypont közeli időjárásban.
 

Egyre nagyobb az esélye egy harmadik robbanásnak a Fukusima-1-ben

Fűtőelemek teljesen szárazra kerültek a Fukusima-1 atomerőműben, ahol eddig már két robbanás volt, a legutóbbi ma reggel. A japán katasztrófában megrongálódott atomerőműben a technikusok hétfőn újabb kísérletet tettek a 2. reaktorblokk hűtésére, és már 30 centiméter magasan vezettek be tengervizet a fűtőelemekre. A fűtőelemek ebben a reaktorban a Kyodo hírügynökség szerint teljesen szárazra kerültek, ami azt jelenti, hogy már nem lehet tovább hűteni őket. Emiatt jelentősen megnőtt a veszélye annak, hogy a fűtőelemek megolvadnak, és egy újabb, harmadik robbanás következik be az erőműben.

A fukusimai 2-es reaktoron a japán tudósok figyelme

"Az 1-es és 3-as reaktort legalább valamennyire stabilizálták eddig a pillanatig" - mondta a japán Nukleáris és Ipari Ügynökség hivatalnoka a fukushimai erőműről hozzátéve, hogy "minden erőnket és figyelmünket a 2-es reaktorra fordítjuk". A 2-es reaktor fűtőelemei szárazra kerültek, vagyis nem hűti már víz őket, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy megolvadnak és robbanást idéznek elő.

Pillanatnyi kárlista a katasztrófáról

Egy hozzávetőleges, pillanatnyi kárlistát állított össze a japán Vöröskereszt, amely a fontos szerepet tölt be a jól szervezett mentési munkálatokban. A listát a brit Vöröskereszt munkatársa bocsátotta a lap rendelkezésére.

- 2000 regisztrált elhunyt
- további 10 000 fő vélhetően elhunyt
- 2000 sérült
- 530 000 kitelepített
- 24 000 ember elzárva a külvilágtól
- 1,2 millió háztartás áram nélkül
- 1,4 millió háztartás vízszolgáltatás nélkül
- 4700 összedől ház
- 50 000 megrongálódott ház
- 582 elzárt út
- 32 összedőlt híd.

Forrás: www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110311-foldrenges-es-cunami-japanban-percrol-percre.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr752739223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása