Az animék végtelen világa

2011. március 15. 20:16 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 5.nap

Újabb robbanás az erőműben

"Tűz ütött ki a japán fővárostól északra fekvő Fukusima atomerőmű egyik reaktorában, és az erőmű körzetében jelentősen megnőtt a sugárzás - jelentette be japán kormányfő. A tüzet eloltották. Kan Naoto fölszólította az atomerőmű 30 kilométeres sugarában élőket, hogy maradjanak otthon, és zárkózzanak be. A hírek szerint robbanás következtében gyulladt ki a 4-es reaktor. Edano Jukio, a kabinet főtitkára, kormányszóvivő azt mondta, az egészségre káros a sugárzás szintje az erőműnél, és a szivárgás miatt egyre növekszik.

Pánik Tokióban

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat. A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal. A sugárzás pánikot keltett Tokióban. Több külföldi nagykövetség is felszólította alkalmazottait és a Japánban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el a sugárfertőzött országrészeket, ami leginkább azt jelenti, hogy Tokióból ideiglenesen utazzanak vidékre.

Két túlélő

Ivate prefektúrában a mentők élve találtak egy hetvenéves nőt a víz által elsodort házában, amely ép maradt. Az asszony eszméleténél volt, de a teste lehűlt. Egy férfit - akinek korát a hatóságok nem közölték -, a Mijagi prefektúrában lévő Isimaki városának romjai alatt találtak meg élve.

Sugárfertőtlenítést végeztek huszonhárom emberen

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közölte, Japánban százötven emberen végeztek sugárteszteket, és huszonhármójukon sugárfertőtlenítést végeztek - jelentette a Reuters.

 Beindulhat a nukleáris reakció

Súlyosnak nevezte a fukusimai helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) atomenergia-ügyi ügynökségének igazgatója. Luis Echavarri egy spanyol rádiónak elmondta, hogy az egyik reaktornál olyan problémák vannak, amelyek repedést okozhattak, lehetővé téve a sugárszennyezés kijutását. Egy atombiztonsági tisztségviselő a japán gazdasági minisztériumból közölte, elképzelhető, hogy forrásban van annak a tartálynak a vize, amelyben kiégett üzemanyagrudakat tárolnak, és kedden már egyszer meggyulladt, de a tüzet eloltották. Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció.

A sugárzás tízszerese a természetesnek

A Tokiótól száz kilométerre északra lévő Maebasi városban a sugárzási szint elérte a természetes tízszeresét - közölték a japán hatóságok. Tokióban viszont továbbra is minimális a növekmény. "Minden meteorológiai körülmény szerencsésen alakul, a szennyeződés nem Japán belseje, és nem is bármely más ország felé tart" - mondta genfi sajtóértekezletén a Meteorológiai Világszervezet vezetője.

Újabb földrengés

A hétfokú japán skálán mérve hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra. A pénteki, pusztító erejű földrengés a japán fővárostól északkeletre volt. Az új rengés központja Sizuoka prefektúrába esik.

"Tokió szellemvárossá vált"

"Tokió szellemvárossá vált" - írta egy angol nyelvű twitterező, akit a BBC idézett. "Nincs ember az utcán, még a szórakozónegyedekben sem. Hátborzongatóan csendes. De Tokió hihetetlen. Az áramkimaradások és a vonatközlekedés nehézségei ellenére nincsenek lázadások, fosztogatások, rablások" - írta.

 

Hivatalosan 3373 halott

A legfrissebb hivatalos adatok szerint több mint tízezer halottja és eltűntje van a Japán északkeleti részén történt földrengésnek, és az azt követő cunaminak - közölte a japán rendőrség. A jelenlegi hivatalos adatok szerint 3373 halálos áldozata van a katasztrófának, és 6746 embert eltűntként tartanak nyilván. A sérültek száma 1897 - közölte a japán rendőrség."

Újabb robbanás történhetett

Chris Hogg, a BBC tudósítója szerint állítólag negyedszerre is robbanást észleltek a fukusimai erőműben, ezúttal a 4-es reaktorban, ahol használt fűtőelemeket tároltak. Az üzemeltető energetikai vállalat, a TEPCO közleménye szerint a reaktor tetőszerkezete megrongálódott, de a létesítmény állapotát, illetve a sugárzás mértékét egyelőre csak vizsgálják.

Tűz a 4-es reaktorban

Tűz gyulladt a fukusimai atomerőmű 4-es reaktorblokkjában, amelyet a TEPCO munkatársai igyekeznek eloltani - értesült a Reuters.

Füst száll fel a 4-es reaktorból

A TEPCO megerősítette, hogy tűz ütött ki a fukusimai 4-es reaktorban, amelyből füst száll fel. A BBC riportere arról számolt be, hogy az 5-ös és 6-os reaktorok, amelyekben használt fűtőelemeket tárolnak, nagy valószínűséggel nem fognak túlhevülni.

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110311-foldrenges-es-cunami-japanban-percrol-percre.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr362742489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása