Az animék végtelen világa

2011. március 16. 19:26 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 6.nap

Megrongálódott a védőépület

"Valószínűleg megrongálódott a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete. A japán kormány szóvivője szerint "a legvalószínűbb forgatókönyv", hogy gőz szivárgott ki a reaktor belsejéből. Előzőleg tévéfelvételeken látni lehetett, hogy sűrű fehér füstoszlop emelkedik az égbolt felé az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőmű 3-as reaktorblokkjából.

A sugárzás miatt hazaküldték a fukusimai erőmű dolgozóit

Rövid időre ezer millisievertre emelkedett a radioaktív sugárzás szintje a fukusimai erőműnél, ezért a dolgozóknak átmenetileg el kellett hagyniuk a komplexumot - közölte a Japán kormány szóvivője. Ez a dózis még nem halálos, de egy adagban rosszullétet okoz. Hírek szerint a 4-es reaktorban viszont olyan nagy a radioaktív sugárzás, hogy senkit nem engednek be oda. Egyelőre nem tervezik újabb lakóövezetek kiürítését. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket. Az erőműtől legfeljebb 30 kilométeres távolságban lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, és tartsák csukva az ajtókat és az ablakokat.

Elhalasztják a választásokat

A japán kormány bejelentette, hogy az áprilisra kiírt választásokat legalább két hónappal elhalasztja a földrengés és a cunami által leginkább sújtott térségekben - írja a BBC. A tokiói tőzsde a keddi nagy visszaesés után közel hatszázalékos emelkedéssel nyitott.

Tíz utórengés egy nap alatt

Szerdán tíz utórengést észlelt  az amerikai geológiai intézet a Japán északkeleti részét roma döntő pénteki, Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengést követően. A földmozgások közül a helyi idő szerint kora délután történt 6-os erősségű volt a legnagyobb, de egyik sem volt gyengébb 5-ösnél.

 

"Mindannyian jól vagyunk"

Egy Amerikában élő japán diák a YouTube videomegosztó oldalon keresztül tudta meg, hogy életben van a családja - írja a CNN. Akiko Kosaka családja a cunami által leginkább sújtott Mijagi prefektúrában él, a hírek szerint falujukat szinte teljesen elsodorta a víz, a lakosok felét nem találják. A lány saját bevallása szerint már lemondott arról, hogy családja életben lehet, azonban vasárnap a YouTube videomegosztóra feltöltött videón meglátta a húgát, amint a házuk előtt állva egy "mindannyian jól vagyunk" feliratú táblát tartott a magasba. A videóból kiderült az is, hogy a környéken egyetlen ház maradt épen, a lány családjáé.

A sugárzásos pletykák megállítását kéri a WHO

Nincs bizonyíték arra, hogy jelentős mennyiségű radioaktív anyag került volna a környezetbe a fukusimai atomerőműből - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet felszólította a kormányokat és a közvéleményt, hogy állják útját az Ázsiát fenyegető radioaktív felhőről szóló pletykáknak.

Elmarad a tokiói animevásár

A pénteki földrengés miatt elmarad a március végére tervezett nemzetközi animekiállítás és -vásár Tokióban - közölték a rendezvény honlapján. Ez a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye, a tavalyira több mint 130 ezer ember volt kíváncsi.

1,6 millió otthon víz nélkül

A japán köztévé, az NHK szerint 1,6 millió lakás maradt vízszolgáltatás nélkül a földrengés miatt az ország északkeleti részén. A legsúlyosabban érintett térségekbe több mint 300 lajtos kocsit küldenek.

Közel félmillióan otthon nélkül

Körülbelül 450 ezer ember maradt otthon nélkül a pénteki fölrengés és cunami miatt Japánban, számukra eddig 2600 helyszínen hoztak létre átmeneti szállást - jelentette a Japan Times a Kjodo hírügynökségre hivatkozva. Ivate, Mijagi és Fukusima prefektúrákban összesen 32 800 átmeneti szálláshelyet igyekeznek létesíteni.

 

Havazás és hideg nehezíti a mentést

Télies időjárás nehezíti a mentési munkákat és a túlélők sorsát Japánban. A helyi meteorológiai szolgálat szerint kitart a hideg, mínusz öt Celsius-fokos hőmérsékletet és havazást jósolnak a következő napokra a szigetország földrengés sújtotta térségében, ahol kevés az élelem, nincs áram és vezetékes víz, illetve fogytán van az üzemanyag is.

Forrás: Reuters/Damir Sagolj


Egy perc némaság az EP-ben

Egyperces csenddel tisztelegtek az Európai Parlamentben a pénteki japán földrengés áldozatai előtt. "Az Európai Parlament nevében szeretném együttérzésünket kifejezni az áldozatok családjai és az egész japán nemzet felé" - közölte Jerzy Buzek, az lengyel EP-elnöke.

Több mint négyezer halott

A legfrissebb, szerda délutáni hivatalos adatok szerint 4164 halottja van a pénteki japán földrengésnek és az azt követő szökőárnak. A japán katasztrófavédelem 7843-ra teszi az eltűntek, és 2218-ra a sérültek számát - jelentette a CNN."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr462745237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása