Az animék végtelen világa

2011. április 09. 21:41 - Kriszti-chan

"Tudósítás" vége...

Helló mindenki!

A napokban, azaz az elmúlt egy hónapban a Japánban történt eseményeket gyűjtöttem össze nektek különböző oldalakról. Ezt a mai napon befejezem. Akit továbbra is érdekel a téma, annak a következő két linket ajánlom: www.vg.hu/tema/foldrenges-japanban és www.hir24.hu/kulfold/. Általában én is innen szedtem az infókat. Persze én továbbra is olvasom majd az eseményeket, de ide nem gyűjtöm ki őket... ehelyett folytatom korábbi tevékenykedéseimet: írok anime ismertetőket, képes vidiket osztok meg veletek, és még meglátjuk :P

Addig is sayonara! :D

Címkék: japán
Szólj hozzá!
2011. április 08. 16:33 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 29.nap

Kevesebb áramot kéne használniuk

"A március 11- földrengés következményeit leginkább megszenvedő két áramszolgáltató, a Tokyo Electric Power Company (Tepco) és a Tohoku Electric Power Company ügyfelei közül a nagyvállalatoknak 25 százalékkal, a kisebb ipari felhasználóknak 20 százalékkal, a háztartásoknak 15-20 százalékkal kellene kevesebbet fogyasztaniuk. Kaieda Banri kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy ily módon elkerülhetők lesznek nyáron a rendszeres áramszünetek a két szolgáltató területén.

Újabb erőmű sérült meg

Az onagawai atomerőműben vízszivárgást észleltek – jelentette az üzemeltető Tohoku Electricre hivatkozva a Kyodo, japán hírügynökség. Az onagawai atomerőmű Fukusimától mintegy 100 kilométerre északra fekszik. A szakemberek tájékoztatása szerint víz szivárog az 1-es és 2-es reaktorblokkból, onnan, ahol a kiégett fűtőelemeket tárolják. Az üzemeltető társaság és az illetékes atomenergia ügynökség mérése szerint a szivárgó víz csak kis mértékben tartalmaz radioaktív jódot, a sugárzás mértéke az emberre ártalmas szint alatt van. Az erőmű területén azonban több helyen enyhén radioaktív pocsolyákat is felfedeztek. Az atomerőmű körül azonban nem nőtt a sugárzás szintje. A földrengés hatására háromból kettő külső áramforrás leállt az erőműben. Az erőmű termelését le kell állítani a földrengés miatt, azonban a fűtőelemek hűtéséhez rövid távon elegendő energia állt volna rendelkezésre, de az üzemelést nem sokkal a leállítást után újra tudták indítani – közölte a társaság. Az, hogy a vízszivárgásnak milyen hatásai vannak az erőműre, egyelőre nem világos.

Eközben az utórengések következtében négyre emelkedett a halálos áldozatok száma a szigetországban, s mintegy 140 fő sérült meg. A földrengés több városban megrepesztette a gázvezetékeket, ami tüzet okozott egyebek mellett Senai városában is. Több helyen megsérültek a vasúti és telefonos hálózatok, egy-egy települést teljesen elvágva a külvilágtól.

A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak és eltűntjeink a száma 27 794-re nőtt, s közülük 14 809-en vannak az eltűntek listáján."

Forrás:www.vg.hu/vallalatok/energia/atomkatasztrofa-van-kerjuk-fogyasszanak-kevesebb-aramot-345638 és www.vg.hu/vallalatok/energia/atomkatasztrofa-japanban-ujabb-atomeromu-serult-meg-345641

Szólj hozzá!
2011. április 07. 20:53 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 28.nap

Földrengés

"A Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japánt. Az első jelentések szerint a márciusi földrengésben megrongálódott fukusimai atomerőműben nem keletkezett további kár. Hírügynökségi jelentések szerint a rengéstől a fővárosban, Tokióban is kilengtek az épületek. Komolyabb károkról egyelőre nem érkezett hír. Hivatalos források azt közölték, a rengés központja 40 kilométer mélyen a víz alatt volt, a márciusi katasztrófa által legsúlyosabban érintett Miyagi prefektúra partvidékének közelében. Az amerikai földtani intézet egyik munkatársa az AP-nek elmondta, hogy a rengés fészke nagyjából ugyanott volt, mint a március 11-i földmozgásnak."

Forrás:www.hir24.hu/kulfold/244339/ujabb-eros-foldrenges-japanban.html

Szólj hozzá!
2011. április 06. 18:54 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 27.nap

Hidrogénrobbanástól tartanak

"Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel. A nitrogént várhatóan szerdán kezdik pumpálni az egyes reaktorba, s a művelet napokig eltarthat. Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a március 11-i földrengés és szökőár miatt a Fukusima 1. atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg.

Nem csak egy repedés van?

A tengervíz sugárszennyezettsége oly nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget, hogy folytassa a kutatást más repedések után. Közben döntést született arról, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna erősen radioaktív vizet."

Forrás:www.hir24.hu/kulfold/243157/atomkrizis-hidrogenrobbanastol-tartanak.html

Szólj hozzá!
2011. április 05. 19:59 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 26.nap

7,5 milliószoros a víz radioaktivitása

"A Tepco az április 2-án vett minták vizsgálata alapján közölte: a jód-131-es izotóp koncentrációja a vízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel. Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz. Jelenleg is szivárog a víz az óceánba az atomerőmű kábelcsatornáján keresztül, a feltételezések szerint a kábelcsatorna falán keletkezett résen, vagy az alatta lévő kőfalazat résein át. Az erőmű dolgozói megkezdték lyukak fúrását a falazatba, hogy tömítőanyagok beöntésével elzárják a kövek közötti réseket. Kedden folytatódott a 11,5 ezer tonna enyhén sugárszennyezett víz tengerbe eresztése.

Atomellenes tűntetés Japánban

Magyar szakértő az erőmű helyzetéről

A mostani adatok alapján a nukleáris sugárzás mértéke egyáltalán nem veszélyes az egészségre azokban a japán városokban, amelyeket a magyarok gyakrabban látogatnak - ezek Tokyo, Kyoto, Nagano és Chiba - mondta a szakértő. A fukushimai atomerőmű blokkjaiban bekövetkezett robbanások után több nagyvárosban is nőtt a háttérsugárzás intenzitása, de egészségkárosodásra emiatt nem kell számítani - írja keddi helyzetelemzésében Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Az erőmű 80 kilométeres körzetén belülre ugyanakkor nem ajánlott utazni. A fukushimai atomerőmű 30 kilométeres körzetében az úgynevezett dózisintenzitás most is magas és várhatóan az is lesz hónapokig. Ide nem tanácsos utazni, de valószínűleg nem is lehet turistáknak. Az erőműtől északnyugatra 60-80 kilométer távolságban egyes településeken is több mikrosievert/óra a dózisintenzitás, ami a magyarországi viszonyokhoz képest szokatlanul magas. Itthon a természetben 0,08 és 0,16 mikrosievert/óra közötti ennek mértéke, 0,5 mikrosievert/óra érték alatt nincs szükség semmilyen intézkedésre."

Forrás: www.hir24.hu/kulfold/242551/75-millioszoros-az-oceanba-folyo-viz-radioaktivitasa.html és www.hir24.hu/kulfold/242740/fukusima-80-kilometeres-korzeteben-kell-felni.html

Szólj hozzá!
2011. április 05. 19:49 - Kriszti-chan

Zombie-Loan

Nos, az egyik kedvenc animémről írok ma. Habár lehet, hogy csak Chika miatt szeretem annyira. :P Na, de ezen most ne agyaljunk. :D A Zombie-Loan-nak létezik manga adaptációja is, ami még a mai napig készül. Érdemes azt is elkezdeni, hiszen az anime egy olyan ponton ér véget, amikor a legizgalmasabb lenne a történet. Mondhatni a csúcsponton. De kezdjük is el a történetet. Van két átlagosnak tűnő srác, Akatsuki Chika és Tachibana Shito, akik mellesleg a suli hírességei. Mindenki ismeri őket, van, akinek tetszenek, van aki csak féltékeny. De nem ez a lényeg. A két srác nem csak ezért "különleges". Erre egy Kita Michiru nevű lány egy véletlen folytán (leveszi a szemüvegét) rájön. Vesztére...

Michiru meglátja, hogy Chika és Shito nyakán egy fekete karika éktelenkedik. Elkezd érdeklődni, és leselkedik a fiúk után. Ekkor olyat, lát, ami miatt az élete gyökeresen megváltozik. A két fiú kezet cserél, majd Chika kezében egy kard, Shitonak pedig egy pisztoly jelenik meg, mellyel legyőznek egy démoni kutyát. Hát.. eléggé vicces volt a jelenet, amikor egymás kezét átpasszolták a másiknak, mint egy rongybabát... :)

Nem sokkal ezután megtudjuk, hogy mit is takar a Zombie-Loan cím. A Zombie-Loan egy szervezet, ahol a "dolgozóknak" minél több zombit kell kinyírniuk (lehet ez állat is). Minél több küldetést teljesítesz, annál több pénzt szerzel... érthető... Chika és Shito e szervezet tagjai, céljuk pedig életük visszaszerzése. Éppen ezért Chika pénzsóvárnak tűnik, de ezekkel az érvekkel érthető a dolog... ő csak élni szeretne, és ez  szájából az animében is elhangzik. Kezük felcserélődése pedig egy véletlen baki... a két fiú egyszerre szenvedett balesetet, és hát... valaki ügyesen bénázott egyet a kezek terén. Ezért a két srác úgymond egymáshoz lett kötve, hiszen a másik nélkül nem tudnak harcolni. Chikánál van Shito keze, Shitónál pedig Chikáé. Ezért kénytelenek egy párt alkotni, és egymás mellett megférni. Shitónak úgy tűnik, ez néha nehéz. Chika nagyon vicces, bolondos, aranyos és érdekes, Shito pedig úgymond az ellenkezője. Csöndes, kimért, nem mutat ki érzelmeket, és okos. De Michiru által a csapat kibővül. A lányt megmentik a halál torkából, és ezért tartoznak a szervezetnek (amúgy is XD), így Michirut is befogják, habár néha csak kolonc.

Chikáék (képen Chika) nagy ellensége a Halálisten, aki többször is az útjukba áll. De a sztori végén nem ő lesz a legnagyobb ellenség. Feltűnnek régi "barátok", megismerhetjük a Zombie-Loan szervezet több tagját is. Több érdekes helyzetbe kerülünk. Vannak vicces, és üdítő jelenetek, de komoly és horror pillanatok is. A szereplők rajzolása nagyon szép, úgymond helyesek a srácok. ^^ Az anime több műfaj keveredése: horror, akció, shounen, fantasy, vígjáték, dráma, és kaland is.

Mint már korábban írtam, a sztori úgy ér véget, hogy nincs vége. A 11+2 special-ból álló anime megnézése nem elég, hiszen pont új szereplőket ismerhetünk meg... új ellenségeket, sőt egyik főszereplőnkről is kiderül egy-két érdekes dolog. Mindenképpen ajánlott a manga olvasása is!

1 komment
2011. április 04. 18:57 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 25.nap

Sugárfertőzött víz engedése a tengerbe

"A megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitással rendelkező vizet várhatóan keddtől kezdik beereszteni a tengerbe, hogy felgyorsítsák az atomerőműnél folyó munkálatokat. A Tepco szóvivője hangsúlyozta, hogy "enyhén" szennyezett vízről van szó, amely az atomerőmű különböző pontjain gyülemlett fel, így a reaktormagok környékén is. A radioaktív víz akadályozta a kármentesítési munkálatokat a Fukusima-1 atomerőműben. Mégsem sikerült megtalálni a radioaktív víz szivárgásának a forrását a megsérült fukusimai atomerőműben - közölte korábban Edano Jukio japán kormányszóvivő. Szombaton derült fény arra, hogy egy kábelcsatornán át, egy húsz centiméteres lyukon keresztül sugárszennyezett víz jut a tengerbe. Azt feltételezték, hogy a szennyezett víz a kettes reaktorból származik, ezért 13 kilogramm festékporral színezték el a reaktorba táplált hűtővizet. Az elszíneződés azonban nem jelent meg a kábelcsatornából kifolyó vízben, vagyis a korábbi feltételezésekkel ellentétben továbbra sem ismert a szennyezett víz forrása. A repedést betonnal, majd különleges műanyagporral próbálták betömni, de nem jártak sikerrel. Most egy különleges pajzzsal próbálják elzárni a szivárgást. A tengerbe szivárgó víz ugyanakkor nem ártalmas az egészségre - közölte a Reuters a japán atombiztonsági ügynökség hétfői bejelentésére hivatkozva.

Áramáremelés

A japán áramtermelő cégek szövetségének bejelentése szerint a tíz legnagyobb vállalat áremelést hajt végre több fogyasztói szegmensben is. A fukusimai létesítményt üzemeltető Tepco az eddig 1,69 jenről 1,43 jenre csökkenti a kilowattóránként nyújtott kedvezményeket az 50 kilowatt alatti fogyasztással rendelkezőknél."

Forrás:www.hir24.hu/kulfold/242013/tobb-tonna-sugarfertozott-vizet-engednek-a-tengerbe.html és www.vg.hu/vallalatok/energia/maris-aramaremelest-okozott-a-fukusimai-katasztrofa-345160

Szólj hozzá!
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása