Az animék végtelen világa

2011. március 13. 18:47 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 3.nap

A korábban mértnél erősebb volt a földrengés

"A japán hatóságok szerint 9,0-es erősségű volt a pénteki földrengés Japánban. Korábban a japánok 8,8 erősségűnek mérték a földmozgást, míg az amerikai földrengésjelzők 8,9-es értéket adtak meg. A dpa német hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a világon évente mindössze egyszer történik ilyen intenzitású, azaz 8-asnál erősebb földrengés az utóbbi 100 esztendő statisztikai adatai alapján. Szakértők szerint utórengésekre lehet számítani a környéken, mert a 9-es erősségű földrengés mintegy 500 kilométer hosszúságú területet érintett, és ez nagy feszültségfelhalmozódást okozott a környező szegmensekben.
 
Már 20 ezer halottról beszélnek Japánban a földrengés és a cunami után. Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a japán rendőrség.
 

Elmozdultak Japán partjai

Becslések szerint 2,4 méterrel elmozdultak a Japánt megrázó földrengés miatt az ázsiai ország fő szigetének partjai, és megváltozott a Föld forgástengelye is - mondta az amerikai földtani intézet egyik szakértője. Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet becslése alapján a pénteki földrengés közel tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét. A természeti katasztrófa miatt a másodperc egymilliomod részével lettek rövidebbek a napok.

Újabb robbanás jöhet

A japán földrengés miatt károsodott fukusimai atomerőmű hármas reaktoránál sem működik a vészhelyzeti hűtőrendszer - jelentette be a szigetország atombiztonsági ügynöksége. Ez az az atomerőmű, amelynek egy másik reaktora, az egyes már közvetlenül a földrengés után ugyanilyen helyzetbe került: itt azután szombaton - a kiszabadult hidrogén miatt - robbanás döntötte romba a reaktorépület betonburkolatát.

Kitört egy vulkán Japánban

Kitört vasárnap a Sinmoedake-vulkán Japán délnyugati részén. Az 1421 méter magas tűzhányó 52 évnyi nyugalom után januárban tört ki, ám március elseje óta nem tapasztaltak komolyabb aktivitást a környékén. A hatóságok ugyanakkor az ötfokozatú skálán a hármas készültségi szintet tartják fenn a tűzhányó térségében.

Egyes fokozatú radioaktív készültség az Onagava erőműnél

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közölte, hogy a legalacsonyabb, egyes fokozatú készültséget rendeltek el egy újabb japán atomerőműnél, ahol megemelkedett a radioaktivitás szintje. A Fukusimától több mint 100 kilométerre északra található erőmű három reaktorát ellenőrzik, a szivárgás okát keresik.

Két napig hányódott a tengeren

Kimentettek a tengerből egy hatvanéves japán férfit, aki a pusztító erejű földrengés után két napig hánykolódott a nyílt óceánon - közölte a japán védelmi minisztérium. A Fukusima prefektúra partjaitól mintegy 15 kilométerre sodródó férfit egy japán hadihajó vette észre. Az illető saját összedőlt háza tetőszerkezetének egy darabjába kapaszkodva hánykódott a tengeren. A férfit házával együtt sodorta el a pénteki földrengést követő szökőár. Az orvosok kielégítőnek találják az idős férfi egészségi állapotát."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110311-foldrenges-es-cunami-japanban-percrol-percre.html és BBC.

Szólj hozzá!
2011. március 12. 19:15 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 2.nap

"Szombat délelőtt robbanás történt a fukusimai atomerőműben. A hivatalos tájékoztatás szerint a reaktort védő fémház nem sérült meg, de az épület külső fala beomlott. A környék 20 kilométeres körzetéből több tízezer embert evakuáltak. Sajtóhírek szerint az erőmű közvetlen közelében az egészségügyi határérték 8-szorosa, a vezérlőteremben pedig ezerszerese a sugárzási szint. A földrengésben megrongálódott japán erőművet most tengervízzel próbálják hűteni.
 

A detonációkat követően hatalmas füstoszlop emelkedett a levegőbe a nukleáris létesítmény fölé. A robbanások a fukusimai atomerőműnek abban az épületében történtek, ahol a nukleáris reaktor működik, de a légmentesen zárt, fémből készült reaktorház állítólag nem sérült meg a detonációkban a japán hatóságok szerint.

„Megerősíthetem, hogy a robbanások nem okoztak kárt a reaktorházban, amely sértetlen maradt. A detonációkat pedig az okozta, hogy egy utórengés romba döntötte az épület falát” - mondta a japán kormány kabinetfőnöke.

A fukusimai atomerőmű két telepe a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 240 kilométerre észak-keletre működik. A robbanások az egyes számú telepen, azt követően történtek, hogy a hatalmas erejű földrengés után az atomerőműben megszakadt az áramszolgáltatás. Emiatt azonnal leállt a nukleáris erőmű hűtőrendszere és sugárzó anyag szivárgott ki a létesítményből.

A detonációkat követően pedig közölték, hogy a reaktor hűtését időközben megoldották, és az erőműben megemelkedett nyomást is sikerült csökkenteni, így állítólag folyamatosan csökken a kiszivárgó sugárzó anyagok mennyisége is.

Ennek ellenére 20 kilométeres sugarú körre kiterjesztették az evakuálási övezetet és a híradásokban arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak zárt térben, kapcsolják ki a légkondicionálókat és ne igyanak vezetékes vizet.

Ezer fölé emelkedhet a halottak száma

Legalább 413 ember meghalt, de az eltűntekkel együtt ezer fölé emelkedhet az áldozatok száma a Japánban történt pénteki földrengés után. A katasztrófában több mint ezer ember meg is sérült. Sendai városában volt az egyik legsúlyosabb a pusztítás, az egymilliós település tengerpartján több mint kétszáz holttestet találtak. A szigetországban 5,6 millió háztartásban nincs áram, és több mint egymillió maradt víz nélkül. Több mint 215 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a földrengés után a szigetország keleti és északi részén. Őket átmeneti szállásokra, menedékhelyekre költöztették.

A baptisták megérkeztek Tokióba

Megérkeztek szombat hajnalban Tokióba a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai. Ők jelenleg arra várnak, hogy találkozzanak a RESCUE 24 globális mentőcsapat amerikai tagjaival. A Szeretetszolgálat készenléti csoportjának kiutazására azonban egyelőre nincs szükség.

Túlélőket találtak a tengeren

A japán haditengerészet kutatóhelikoptere megtalált egy hajót, amelyet a pénteki földrengést követő szökőár sodort a partközeléből a nyílt tengerre, a fedélzeten lévő 81 embert biztonságban kimenekítették - jelentette a Jiji Press japán hírügynökség. A hajó egy japán cég tulajdona.

Egy kisvárosból tízezren tűntek el
Körülbelül tízezer ember tűnt el a japán Minamisanriku kikötővárosból a pénteki 8,9-es erősségű földrengés után - a közszolgálati NHK televízió közlése szerint. A Csendes-óceán partján lévő kisvárosban a katasztrófa előtt 17 ezren éltek. A helyi hatóságok most a katonaság segítségével próbálják kideríteni, mi történt a kikötőváros lakosságának hatvan százalékával. A többiek menedékhelyeken vannak."

Forrás: RTL Híradó/ AFP/ Független Hírügynökség

                 Nem saját írás, ezért is van idézőjelek között!

Szólj hozzá!
2011. március 11. 19:10 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 1.nap

Megszakítom anime ismertetőmet egy hírrel. Nem akartam szomorú eseményekről írni, de ez most Japánhoz tartozik.

Ma olvastam a következő cikket: www.origo.hu/nagyvilag/20110311-ujabb-eros-foldrenges-razta-meg-japant.html, mely szerint legkevesebb 200 ember holttestét találták meg Japánnak azon a partvidékén, amelyet egy, a Richter-skála szerinti 8,8-as értéket elérő földrengés rázott meg. Nem szeretném ctrl+v-zgetni a cikket, hiszen nem saját iromány. Úgyhogy katt rá a linkre, és láthatjátok a teljes cikket, videókkal, képekkel.

Remélem, hogy nem lesz több áldozata ennek a súlyos természeti katasztrófának. :(

Akiket mélyebben érdekel a földrengés, azoknak a következő cikket ajánlom: www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110311-foldrenges-es-cunami-japanban-percrol-percre.html. Itt olvashatjuk, hogy Magyarország mentőcsapatot küld, és, hogy újabb rengés rázta meg Japánt. Megsérült egy atomerőmű is. A legfrissebb hír, (jelenleg az oldalon) hogy a cunami elérte Észak-Amerikát is.

                       1800 ház semmisült meg Fukusima prefektúrában

Szólj hozzá!
2011. március 10. 10:53 - Kriszti-chan

Fullmetal Alchemist - A Bölcsek kövének nyomában

A történet főhősei Alphonse és Edward Elric, a két fiatal fiú (a képen Ed mosolyog, Al kicsit szomorú), akik alkímiát tanulnak gyermekkoruk óta (nem a nálunk megszokott módon, ők alkimista köröket használnak egy anyag elkészítéséhez). Egy napon elvesztik édesanyjukat. Az igazi történet éppen ezzel kezdődik el számukra.  Anyjuk halála után, végső elkeseredettségükben megpróbálják őt visszahozni az élők világába (halott embereket tilos visszahozni az életbe!-így szól az alkimista törvény), és ekkor kezdődik katasztrófájuk. A szertartás közben nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy várták, s ezért fizetniük kell.

Ednek fél kezével és lábával, míg Al "kicsit" rosszabbul jár... ha Ed nem zárja lelkét egy páncélba, akkor most Al nem lenne főszereplő a történetben. Ed lelkiismeret furdalása kb. az egész sztori folyamán elkísér bennünket. Elhatározza, hogy minden áron visszaadja testvérének a testét. Ed szorgosan tanul, és nemsokára nemzetközileg elismert alkimista lesz. Úgy nevezik, mint az Acél Alkimista. Ed célja pedig a Bölcsek kövének (igen,nekem is a Harry Potter jutott eszembe xD) felkutatása és megszerzése lesz, mint Al "új életének" egyetlen esélye. Azonban nem olyan egyszerű a követ megtalálni. (nem jelenik meg a zsebükben, mint Harrynek...) Útjuk során többször felcsillan a remény sugara előttük, de hamar eltűnik szemük elől. Nemsokára ellenségeik is lesznek, akik szintén a követ keresik. Vajon végül sikerül Ednek és Alnak visszakapniuk testüket? Megtalálják az igazi Bölcsek kövét?

Az 51 részes sorozatban vannak vicces, és hátborzongató, véres jelenetek is. Edre például többször mondják, hogy chibi, és Alt vélik az Acél Alkimistának, hiszen ő magas, és acélból van. :P Ez rengeteg mókás helyzetet szül. Azonban a sok móka mellett ott van Ed bánata, és véres gyilkosságok is. Volt egy pár rész, amit én pl. csak 16 vagy 18 éven felülieknek ajánlanék (piros karika XD). Az anime hangulata sokszor váltakozik, néhol a néző unja, néhol pedig nem tudja levenni a szemét a képernyőről. Műfajilag is bőségesen kielégít bennünket, hiszen kaland, vígjáték, de néha horror, shounen, és ne felejtsük el, hogy dráma, de fantasy is, részben az alkimista körök miatt. Ez a sorozat azonban manga adaptációját nem követi, eltér tőle. Lehet, hogy éppen ezért 2009-ben útjára indult a Fullmetal Alchemist: Brotherhood címet viselő anime, amely a manga vonalát követi.

Szólj hozzá!
2011. március 08. 14:11 - Kriszti-chan

Monoshitsuji

Monoshitsuji. Ezen a néven indult útjára a Kuroshitsuji folytatása. Történetünk elején megismerkedhetünk az "új Ciellel" és "Sebastiannal". Ők Alois Trancy (szőke), és Claude Faustus. Nem ért meglepetés bennünket, amikor megtudtuk, hogy Alois és Claude egyezséget kötöttek, természetesen Claude egy démon, és komornyik, aki Alois lelkét akarja. Alois szeretné átvenni Ciel helyét, azonban nem valami tökéletes erre. Aloist kegyetlen, hidegvérű srácnak ismerjük meg a sztori elején, aki még szolgálólánya szemét is képes kivájni.  :S (na, az undorító volt...) Már az első rész végén meglepetés ér bennünket, hiszen láthatjuk Sebastiant, aki egy bőröndöt cipel magával, amit az élete árán is megvédne. De mi lehet a bőröndben? Na, vajon mi, vagy ki? :P  Már az első rész végén választ kapunk a kérdésre... Ciel található benne, de "még" nem él, szegényke. Sebastian a lelkét jött visszaszerezni a Trancy házból. Én, mint Ciel fan, a Monoshitsuji 2. részénél nagyon boldog voltam, hiszen láthattuk újra Cielt. És nem kell sokat várni arra sem, hogy Ciel "feltámadjon". Hurrá,hurrá... erre vártunk!-mondhatnánk. Ekkor kezdődik el az igazi történet.

Alois rajong Cielért, és minden áron meg akarja magának szerezni a fiút. Elindul a versengés a Phantomhive és a Trancy ház között. Ciel és Alois inkább lelki, míg Sebastian és Claude fizikai harcokat vívnak. Ebben a szériában is megjelennek új arcok, és természetesen régiek is. Ugyanúgy érezzük a borzongást, a sötét hangulatot, mint az első szériánál. Naná, hogy Alois szolgálói is különleges képességűek. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy Claud is egyre inkább Ciel lelkére vágyik, s Aloist semmibe veszi. Én a sztori vége fele elkezdtem sajnálni Aloist... sok dolgot megtudhattunk szomorú múltjáról, és egészen érthetővé vált viselkedése. Azonban ő is "anyára" talál az utolsó részekben. De erről nem írok többet, mert akkor nem ér meglepetés titeket. :) Természetesen az utolsó részek a legütősebbek. Rengeteg dologról hullik le a lepel, és egyes szereplők meg is halnak. De vajon kik?, Kié lesz Ciel lelke?, Megszerzi egyáltalán valaki?, Mi lesz Aloissal és Clauddal, na meg Ciellel és Sebastiannak?

Ami igazán tetszett ebben a szériában, az az volt, hogy az opening váltakozott. Mindig ugyanazt a zenét hallhattuk (The GazettE-Shiver), de más képeket láthattunk. Általában mindig tudhattuk, hogy kik fognak szerepelni az aktuális részben, hiszen ha Alois és Claude, akkor ők voltak az openingben, ha pedig Ciel és Sebastian, akkor nekik örülhettünk. Nagy kedvencem viszont ugyanúgy Ciel maradt. ^^

 

Szólj hozzá!
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása