Az animék végtelen világa

2011. március 12. 19:15 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 2.nap

"Szombat délelőtt robbanás történt a fukusimai atomerőműben. A hivatalos tájékoztatás szerint a reaktort védő fémház nem sérült meg, de az épület külső fala beomlott. A környék 20 kilométeres körzetéből több tízezer embert evakuáltak. Sajtóhírek szerint az erőmű közvetlen közelében az egészségügyi határérték 8-szorosa, a vezérlőteremben pedig ezerszerese a sugárzási szint. A földrengésben megrongálódott japán erőművet most tengervízzel próbálják hűteni.
 

A detonációkat követően hatalmas füstoszlop emelkedett a levegőbe a nukleáris létesítmény fölé. A robbanások a fukusimai atomerőműnek abban az épületében történtek, ahol a nukleáris reaktor működik, de a légmentesen zárt, fémből készült reaktorház állítólag nem sérült meg a detonációkban a japán hatóságok szerint.

„Megerősíthetem, hogy a robbanások nem okoztak kárt a reaktorházban, amely sértetlen maradt. A detonációkat pedig az okozta, hogy egy utórengés romba döntötte az épület falát” - mondta a japán kormány kabinetfőnöke.

A fukusimai atomerőmű két telepe a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 240 kilométerre észak-keletre működik. A robbanások az egyes számú telepen, azt követően történtek, hogy a hatalmas erejű földrengés után az atomerőműben megszakadt az áramszolgáltatás. Emiatt azonnal leállt a nukleáris erőmű hűtőrendszere és sugárzó anyag szivárgott ki a létesítményből.

A detonációkat követően pedig közölték, hogy a reaktor hűtését időközben megoldották, és az erőműben megemelkedett nyomást is sikerült csökkenteni, így állítólag folyamatosan csökken a kiszivárgó sugárzó anyagok mennyisége is.

Ennek ellenére 20 kilométeres sugarú körre kiterjesztették az evakuálási övezetet és a híradásokban arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak zárt térben, kapcsolják ki a légkondicionálókat és ne igyanak vezetékes vizet.

Ezer fölé emelkedhet a halottak száma

Legalább 413 ember meghalt, de az eltűntekkel együtt ezer fölé emelkedhet az áldozatok száma a Japánban történt pénteki földrengés után. A katasztrófában több mint ezer ember meg is sérült. Sendai városában volt az egyik legsúlyosabb a pusztítás, az egymilliós település tengerpartján több mint kétszáz holttestet találtak. A szigetországban 5,6 millió háztartásban nincs áram, és több mint egymillió maradt víz nélkül. Több mint 215 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a földrengés után a szigetország keleti és északi részén. Őket átmeneti szállásokra, menedékhelyekre költöztették.

A baptisták megérkeztek Tokióba

Megérkeztek szombat hajnalban Tokióba a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai. Ők jelenleg arra várnak, hogy találkozzanak a RESCUE 24 globális mentőcsapat amerikai tagjaival. A Szeretetszolgálat készenléti csoportjának kiutazására azonban egyelőre nincs szükség.

Túlélőket találtak a tengeren

A japán haditengerészet kutatóhelikoptere megtalált egy hajót, amelyet a pénteki földrengést követő szökőár sodort a partközeléből a nyílt tengerre, a fedélzeten lévő 81 embert biztonságban kimenekítették - jelentette a Jiji Press japán hírügynökség. A hajó egy japán cég tulajdona.

Egy kisvárosból tízezren tűntek el
Körülbelül tízezer ember tűnt el a japán Minamisanriku kikötővárosból a pénteki 8,9-es erősségű földrengés után - a közszolgálati NHK televízió közlése szerint. A Csendes-óceán partján lévő kisvárosban a katasztrófa előtt 17 ezren éltek. A helyi hatóságok most a katonaság segítségével próbálják kideríteni, mi történt a kikötőváros lakosságának hatvan százalékával. A többiek menedékhelyeken vannak."

Forrás: RTL Híradó/ AFP/ Független Hírügynökség

                 Nem saját írás, ezért is van idézőjelek között!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr542734078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása