Az animék végtelen világa

2011. március 13. 18:47 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 3.nap

A korábban mértnél erősebb volt a földrengés

"A japán hatóságok szerint 9,0-es erősségű volt a pénteki földrengés Japánban. Korábban a japánok 8,8 erősségűnek mérték a földmozgást, míg az amerikai földrengésjelzők 8,9-es értéket adtak meg. A dpa német hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a világon évente mindössze egyszer történik ilyen intenzitású, azaz 8-asnál erősebb földrengés az utóbbi 100 esztendő statisztikai adatai alapján. Szakértők szerint utórengésekre lehet számítani a környéken, mert a 9-es erősségű földrengés mintegy 500 kilométer hosszúságú területet érintett, és ez nagy feszültségfelhalmozódást okozott a környező szegmensekben.
 
Már 20 ezer halottról beszélnek Japánban a földrengés és a cunami után. Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a japán rendőrség.
 

Elmozdultak Japán partjai

Becslések szerint 2,4 méterrel elmozdultak a Japánt megrázó földrengés miatt az ázsiai ország fő szigetének partjai, és megváltozott a Föld forgástengelye is - mondta az amerikai földtani intézet egyik szakértője. Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet becslése alapján a pénteki földrengés közel tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét. A természeti katasztrófa miatt a másodperc egymilliomod részével lettek rövidebbek a napok.

Újabb robbanás jöhet

A japán földrengés miatt károsodott fukusimai atomerőmű hármas reaktoránál sem működik a vészhelyzeti hűtőrendszer - jelentette be a szigetország atombiztonsági ügynöksége. Ez az az atomerőmű, amelynek egy másik reaktora, az egyes már közvetlenül a földrengés után ugyanilyen helyzetbe került: itt azután szombaton - a kiszabadult hidrogén miatt - robbanás döntötte romba a reaktorépület betonburkolatát.

Kitört egy vulkán Japánban

Kitört vasárnap a Sinmoedake-vulkán Japán délnyugati részén. Az 1421 méter magas tűzhányó 52 évnyi nyugalom után januárban tört ki, ám március elseje óta nem tapasztaltak komolyabb aktivitást a környékén. A hatóságok ugyanakkor az ötfokozatú skálán a hármas készültségi szintet tartják fenn a tűzhányó térségében.

Egyes fokozatú radioaktív készültség az Onagava erőműnél

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közölte, hogy a legalacsonyabb, egyes fokozatú készültséget rendeltek el egy újabb japán atomerőműnél, ahol megemelkedett a radioaktivitás szintje. A Fukusimától több mint 100 kilométerre északra található erőmű három reaktorát ellenőrzik, a szivárgás okát keresik.

Két napig hányódott a tengeren

Kimentettek a tengerből egy hatvanéves japán férfit, aki a pusztító erejű földrengés után két napig hánykolódott a nyílt óceánon - közölte a japán védelmi minisztérium. A Fukusima prefektúra partjaitól mintegy 15 kilométerre sodródó férfit egy japán hadihajó vette észre. Az illető saját összedőlt háza tetőszerkezetének egy darabjába kapaszkodva hánykódott a tengeren. A férfit házával együtt sodorta el a pénteki földrengést követő szökőár. Az orvosok kielégítőnek találják az idős férfi egészségi állapotát."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110311-foldrenges-es-cunami-japanban-percrol-percre.html és BBC.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr62736416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása