Az animék végtelen világa

2011. április 01. 18:38 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 22.nap

Eltűntek keresése

"Az Amerikai Egyesült Államok 7 ezer fős katonai csapatot küld Japánba, ahol a kormány 18 ezer főt számláló kontingenst indít a 3 héttel ezelőtti, földrengés okozta cunami eddig elő nem került áldozatainak felkutatására. A japán parti őrség és a tűzoltóság szintén részt vesz a 3 napos keresésében, melyben tucatnyi helikoptert és hajóval vetnek be a hatóságok – jelentette a Kyodo japán hírügynökség a Védelmi Minisztérium egyik forrására hivatkozva.

Halál vár az erőmű dolgozóira?

A csoport egyes tagjaira heteken, de legkésőbb hónapokon belül halál vár – adta hírül pénteken az egyik dolgozó édesanyjára hivatkozva az MSNBC News. A Fukusima 50 elnevezés valójában egy 300 alkalmazotból álló alakulatot takar, akik 50 fős turnusokban végezték a helyreállítási munkálatokat a természeti katasztrófa során felhevült erőmű területén. Az MSNBC által idézett 32 éves alkalmazott édesanyja úgy fogalmazott: fia és társai tisztában voltak vele, hogy munkájuk során halálos sugárdózist fognak kapni, ennek következtében rákosak lesznek, ami a halálukhoz vezet majd. A munkásokat hősként tisztelik Japánban.

Tízezerszeres radioaktivitás

A Tokyo Electric Power Company (Tepco) korábban már előállt téves mérésekkel az erőművet illetően, de a most közölt száma valós. A japán hatóságok a hihetetlennek tűnő sugárzási szinttel kapcsolatos közlés után felszólították a céget arra, hogy ismételje meg a méréseket. Az ismételt mérés is ezt az értéket igazolta. A szakértők már korábban figyelmeztettek arra, hogy a reaktorok hűtéséhez használt nagy mennyiségű tengervíz szivároghat az üzemből. Hivatalos jelentés ugyanakkor nem érkezett arról, hogy pontosan mennyi radioaktívvá vált hűtővíz juthatott a talajba, illetve a tengerbe. A japán hatóságok ugyanakkor továbbra sem látnak okot komoly aggodalomra, mivel – mint mondják – az erőműből kijutó víz gyorsan eloszlik, ezért nem jelent nagy veszélyt.

Bezárják az erőművet

A Tokyo Electric Power (TEPCO) vállalat tegnapi bejelentése szerint felszámolják a Fukusima-1 erőmű 1–4-es reaktorait, mivel azok helyreállítása immár lehetetlenné vált – jelentette a Kyodo hírügynökség. A hűtőrendszerek leállását követően az 1–3-as blokkokban valószínűleg megsérült a reaktormag, míg a 4-es reaktorban a kiégett fűtőelemek hevültek túl, miután megszakadt az azokat tároló medencék vízellátása. A cég tájékoztatása szerint az 5-ös és a 6-os reaktorok stabil állapotban vannak, az alapvető funkcióik továbbra is biztosítottak, ezen két blokk jövőbeli üzembe helyezéséről a TEPCO konzultációt fog folytatni a helyi lakossággal. Ugyanakkor Edano Jukio kabinetfőtitkár sajtótájékoztatóján mind a hat reaktor elbontását szükségesnek tartotta, mint mondta, e lépés elkerülhetetlen az elmúlt három hét eseményeinek „társadalmi hatásait” figyelembe véve.Teljes cikk: kitekinto.hu/kelet-azsia/2011/03/31/bezarjak_fukusimat/

A hivatalos adatok szerint 11578 ember veszítette életét és több mint 16 ezer személyt nyilvánítottak eltűntnek."

Forrás: www.hir24.hu/kulfold/240964/halal-var-a-japan-eromu-dolgozoira.html és www.vg.hu/vallalatok/energia/nem-tevedes-tizezerszeres-a-talajviz-radioaktivitasa-fukusimaban-345049 és kitekinto.hu/kelet-azsia/2011/03/31/bezarjak_fukusimat/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr502791770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása