Az animék végtelen világa

2011. március 30. 17:06 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 20.nap

Háromezerszeres sugárzás

"A jód 131-es izotópjának a küszöbértéket 3355-szorosan meghaladó koncentrációját mérték - közölték szerdán a japán hatóságok.Szakemberek szerint a nyolc nap felezési idejű 131-es jódizotópnak ez a szintje nem jelent veszélyt az emberekre, mert az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből kiköltöztették a lakosságot, s a körzetben nem folytatnak halászatot. Egyes mérések szerint ugyanakkor az egyes reaktor alagsorában felére csökkent a vízszint.

Közben magas vérnyomással és erős szédülés miatt kórházba szállították a japán atomerőművet üzemeltető vállalat elnökét.

Ötszázszoros radioaktivitás a pozsonyi esővízben. Cikk: www.hir24.hu/kulfold/239712/otszazszoros-radioaktivitas-a-pozsonyi-esovizben.html

Újabb problémák

A súlyosan sérült Fukusima-1 japán atomerőműtől 120 kilométerre északra egy másik, ugyancsak károkat szenvedett atomerőmű környékén élőket is aggasztja a kialakult helyzet, és sokan arra készülnek, hogy elhagyják a térséget. A szigetország északkeleti részén lévő Odzsika-félszigeten létesített onagavai erőművet korlátozottan rongálta meg a március 11-i földrengés és szökőár, a felcsapó lángokat gyorsan eloltották. Az erőművet üzemeltető Tohoku Electric Power illetékesei hangsúlyozzák, hogy a reaktorok nem jelentenek veszélyt, a radioaktív szennyezettség viszonylag alacsony, a nukleáris fűtőanyag hőmérsékletének szabályozását ellenőrzik. A jelek szerint azonban a megnyugtatásra szánt nyilatkozatok nem csökkentik a lakosok többségének aggodalmát, akik egy "másik Fukusimától" rettegnek. Onagaván 15 méteres magasságot is elérő hullám söpört végig a földrengés után, aminek következtében házak dőltek össze, és vonatok siklottak ki.

Mennyit bír ki egy ember?

Egy ember átlagosa évi 3,6 mSv dózist nyel el. Ezt sok minden okozhatja, például a levegőben levő radon, a háttérben állandóan jelen lévő kozmikus sugárzás, de a röntgenvizsgálat - mint ahogy az amerikaiak pánikjából kiderült a reptéri átvilágító - vagy akár egy banán megevése is. Az éves dózis 80%-át a természetes háttérsugárzás adja. Egy évnyi laza cigarettázás körülbelül három CT-szkennelésnek felel meg. Nagyjából 50 egyidejű CT-zéstől lehetne enyhe fejfájásunk, s gyengülhetne le sugárbetegségtől az immunrendszerünk. Körülbelül ennyi sugárzást produkál Fukusima egy óra alatt. Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok is csak a japán atomerőműhöz közeli területekre vonatkozik. A 400 mSv sugárzás már csökkenti a fehérvérsejtszámot, és 250 emberből egynek okozhat rákos megbetegedést. A végzetes sugárzás a fukusimai dózisnál 25-ször több. Csernobil nem véletlenül még mindig a világ legnagyobb atomkatasztrófája, az ott olvadó reaktormag a végzetes dózis kétszeresét produkálta tíz perc alatt.

Végleges bezárás

A megsérült fukusimai erőművet üzemeltető Tepco bejelentette, hogy felszámolja a szerencsétlenség során leginkább megsérült négy reaktorát. Az 1-4 reaktorok esetében a szakemberek most azt mérlegelik, hogy a szükséges azokat egy speciális anyaggal betemetni annak érdekében, hogy megelőzzék a radioaktív anyagok további szivárgását. Az 1-3 reaktorok esetében a reaktormag, míg a 4-es blokk esetében a használt fűtőanyagok körül destabilizálódott a helyzet a hatalmas földregés és cunamit követően. Az 5-6 reaktorok nem voltak üzemben a baleset alatt, ennek ellenére itt is volt probléma az tárolt használt fűtőanyagok miatt. Ezek sorsa még bizonytalan, de elviekben alkalmasak lehetnek a további működésre. A japán kormány felszólította az ország atomerőműveinek üzemeltetőit, hogy haladéktalanul kezdjék meg az új biztonsági előírásoknak való megfeleléshez szükséges intézkedéseket, ezek várhatóan a jövő hónap végére zárulhatnak le. Az új előírások többnyire a készenléti energiaforrások biztosításával kapcsolatosak, de tűzoltóautóknak is készenlétben kell majd állniuk arra az esetre, amennyiben a reaktorok, illetve a használt fűtőelem tárolók hűtésére lenne szükség egy üzemzavar miatt."

Egy japán tudós megjósolta az atomválságot. Teljes cikk: www.hir24.hu/tudomany/239765/egy-japan-tudos-megjosolta-az-atomvalsagot.html

Forrás:www.hir24.hu/kulfold/239425/haromezerszeres-sugarzas-a-japan-atomeromunel.html és www.hir24.hu/tudomany/239731/sugarzasi-kisokos-mennyit-bir-ki-egy-ember.html és portfolio.hu/vallalatok/energia/tobb_reaktor_is_elveszett_japanban.147354.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr732785647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása