Az animék végtelen világa

2011. március 21. 18:05 - Kriszti-chan

Pusztító földrengés - 11.nap

Száz fok alatt a hőmérséklet

"Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy a fukusimai atomerőmű használt fűtőelemeket pihentető medencéiben mind a hat reaktor esetében 100 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Sugárfertőzött ivóvíz

A Fukusimához közeli Itake városában a radioaktív jód olyan mennyiségét mérték a vízvezeték-rendszerben, hogy a helyi hatóságok arra kérték a lakókat, hogy ne igyanak vizet a csapból - írja a CNN hírportál. A mérések szerink az ivóvízben 965 becquerelnyi jód van, ami több mint háromszorosa a még egészségesnek tartott szintnek.

Más országokban is gond a sugárfertőzött élelmiszer

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a japán élelmiszerekben talált sugárszennyezés sokkal súlyosabb problémát jelent a korábban gondoltaknál. A WHO szerint a sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is. Hétfői hírügynökségi jelentések szerint a pekingi bevásárlóközpontokban például jelentősek csökkent a japán élelmiszerek iránti kereslet.

Újabb földrengés Fukusima közelében

Újabb, ezúttal 5,2 erősségű földrengés történt hétfőn az Ibaraki és Fukusima prefektúrák térségében. A földmozgás központja a tengerfenék alatt húsz kilométerre volt, és nem fenyegetett szökőár. Az utórengést érezték Tokióban, és több térségbeli városban is.

Evakuálták a személyzetet a fukusimai erőműből

Evakuálták a személyzetet hétfőn a földrengés és cunami következtében megrongálódott Fukusima-1 atomerőműből, miután a 3-as reaktorból szürke füst kezdett felszállni - jelentette be a komplexumot működtető Tepco.

A 3-as reaktor

A 3-as reaktorban okozta a legsúlyosabb károkat a március 11-i földrengés és szökőár. Ráadásul a felső építmény tetejét teljesen felszakította a múlt héten egy erős robbanás. A 3-as blokk helyzete azért is aggasztó, mert ott plutónium- és uránoxidból álló kevert üzemanyag (MOX) van, amelynek kigőzölgését károsabbnak tartják az uránalapú fűtőanyagénál.

Nem kell a japán élelmiszer több ázsiai országnak

Egyre inkább szűrik az Japánból érkező élelmiszert a többi ázsiai országban, mert attól tartanak, hogy sugárszennyezettek - közölte a Kjodo hírügynökség. Nem kínálnak japán élelmiszereket a nagy kínai, hongkongi, tajvani szállodák, élelmiszerláncok, de még sok légitársaság sem, és igyekszenek máshonnan beszerezni az árut. A japán kormány már leállította a spenót és repceszállításokat a fukusimai atomerőmű körzetéből, miután a megengedettnél valamivel nagyobb sugárszennyezést észleltek néhány termékben.

A 2-es reaktor is füstöl

A fukusimai 2-es reaktor is füstöl - írja a Daily Telegraph hírportál hivatalos japán hírforrásokra hivatkozva. Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a füstöt, de a hírportál úgy tudja, hogy a füst megjelenése előtt robbanás történt a 2-es reaktor környékén.

Közel kilencezer halott

A japán földrengés és cunami hivatalos áldozatainak száma 8649, jelenleg 13.262 embert nem találnak, közel 350 ezer ember él átmeneti szállásokon - közölte a Kjodo japán hírügynökség."

Forrás:www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110316-foldrenges-cunami-es-nuklearis-valsagheyzet-japanban-tudositas-percrol-percre.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszti-chan.blog.hu/api/trackback/id/tr172759734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Az animék végtelen világa
süti beállítások módosítása